Το Τανγκό των Χριστουγέννων: Ο έρωτας φυλακισμένος και ανεκπλήρωτος

Ο έρωτας και η φιλία, το απαγορευμένο, το καθεστώς, το ασφυχτικά συντηρητικό περιβάλλον και η ελευθερία σε ένα εβρίτικο στρατόπεδο της εποχής της χούντας.

by admin
Tανγκό των Χριστουγέννων: Ο έρωτας φυλακισμένος και ανεκπλήρωτος

Το Tανγκό των Χριστουγέννων ξεθάβει τα χαμένα όνειρα εκείνης της εποχής. Ο Νίκος Κουτελιδάκης κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη με πρωτογενές υλικό του το βιβλίο του πολύ σημαντικού Νεοέλληνα συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη ”Τανγκό των Χριστουγέννων ”.

Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Ο Κουτελιδάκης έχοντας σαν ορμητήριο τον Έβρο, την Αλίαρτο, την Αττική και το στρατόπεδο των Αγίων Αναργύρων δίνει σάρκα και οστά σε μια ιστορία στρατοπέδου που απέχει όμως από τις καθιερωμένες ταινίες που αφορούν την ζωή των στρατιωτών. Ο σκηνοθέτης με ευαισθησία αλλά και σεβασμό στην πρωτογενή πηγή του δημιουργεί μια ανθρώπινη ταινία που υμνεί τα πιο βαθιά συναισθήματα.  

Το Tανγκό των Χριστουγέννων: Η ιστορία

Η ιστορία ξεδιπλώνεται με αφορμή μια τυχαία συνάντηση, στο κέντρο της Αθήνας, η οποία φέρνει στην μνήμη του εξηντάρη πλέον Λάζαρου Λαζάρου τα Χριστούγεννα που πέρασε στο στρατόπεδο Βάτη του Έβρου αρκετά χρόνια πριν.   Τότε, στην δεκαετία του εβδομήντα, στο σκληρό και αυστηρό στρατόπεδο της επαρχίας και την τραχιά, καταπιεστική στρατιωτική ζωή ενώ οι υπόλοιποι του στρατοπέδου προετοιμάζουν την χριστουγεννιάτικη γιορτή, αναδύεται η αγωνιώδης θέληση του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη να μάθει να χορεύει τανγκό ώστε να συνοδεύσει στην γιορτή, το αντικείμενο του πόθου του, τη Ζωή.

Η Ζωή όμως είναι η γυναίκα του ανωτέρου του, αντισυνταγματάρχη Μανώλη Λόγγου. Για τον λόγο αυτό ο έρωτας του υπολοχαγού είναι κρυφός και απαγορευμένος. Η επιθυμία του όμως να χορέψει έναν χορό μαζί της είναι τόσο έντονη με αποτέλεσμα να αναγκάζει τον καλλιεργημένο και συνάμα ντροπαλό φαντάρο Λαζάρου να του μάθει τον χορό.    

Το Τανγκό των Χριστουγέννων: Τα μαθήματα τανγκό

Τα μαθήματα τανγκό ζεσταίνουν την σχέση υπολοχαγού – στρατιώτη δημιουργώντας μια ίσως παράδοξη όμως ισχυρή φιλία μεταξύ τους. Ωστόσο από την πλευρά του στρατιώτη τα αισθήματα δεν είναι απλά φιλικά αλλά ερωτικά. O σκηνοθέτης επιλέγει να αποκρύψει τη σχέση που έχει ο φαντάρος με μια κοπέλα, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, καθιστώντας έτσι την ταινία του μια μεταφορά σχόλιο του βιβλίου.

Επιλέγει να δείξει πάντοτε διακριτικά τον έρωτα του στρατιώτη Λαζάρου για τον υπολοχαγό του. Ο έρωτας του για τον υπολοχαγό τον κάνει να αγωνιά για το αν τα μαθήματα τανγκό αποδώσουν τελικά και τον καθιστούν τον μόνο που γνωρίζει για τον ανομολόγητο πόθο του ανωτέρου του, τη Ζωή. Ο έρωτας αυτός ταυτίζεται με τον δικό του, σεμνός και γλυκός, μόνο που του τελευταίου είναι αυστηρά προσωπικός, αδιέξοδος και δεν αποκαλύπτεται ποτέ ευθαρσώς.  

Ο σκηνοθέτης εστιάζει στον ψυχισμό των τεσσάρων ηρώων επιθυμώντας να καταδείξει τη φυλακή στην οποία είναι εγκλωβισμένος ο καθένας. Η Ζωή παγιδευμένη στην μίζερη επαρχία και τον αδιάφορο γάμο της, ο αντισυνταγματάρχης Λόγγος στις επιταγές του επαγγέλματος του, ο υπολοχαγός Καραμανίδης στον ανέλπιδο ερωτά του και ο στρατιώτης Λαζάρου εγκλωβισμένος στο στρατόπεδο μακριά από την οικογένειά του αλλά και στην ιδιαίτερη σεξουαλική του ταυτότητα.    

Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Είναι άραγε ένα τανγκό ικανό να ζεστάνει τις ανθρώπινες σχέσεις;

Το Τανγκό των Χριστουγέννων: Ο έρωτας φυλακισμένος και ανεκπλήρωτος

Ο σκηνοθέτης εστιάζει στον ψυχισμό των τεσσάρων ηρώων επιθυμώντας να καταδείξει τη φυλακή στην οποία είναι εγκλωβισμένος ο καθένας.

Το τανγκό των Χριστουγέννων Το cast

Η επιλογή των ηθοποιών επιβεβαιώνει τον στόχο του σκηνοθέτη. Ο Γιάννης Μπέζος που υποδύεται τον άτεγκτο Μανώλη Λόγγο, γνωστός περισσότερο για τους κωμικούς του ρόλους ενσαρκώνει φυσικά και αβίαστα τον νομιμόφρονα αντισυνταγματάρχη που εξαιτίας της επαγγελματικής του ιδιότητας είναι ένας άνθρωπος αυταρχικός, συναισθηματικά εσωστρεφής και μαζεμένος που με ένα του βλέμμα περιορίζει όχι μόνο το στράτευμα αλλά και την γυναίκα του.    

Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Το Tανγκό των Χριστουγέννων: Ο έρωτας φυλακισμένος και ανεκπλήρωτος
Το Tανγκό των Χριστουγέννων: Φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ή αλλιώς Στέφανος Καραμανίδης, ένας άντρας αυστηρός και κλειστός, που για χάρη της Ζωής μαθαίνει ένα αργεντίνικο τανγκό. Η καθημερινή επαφή με τον Λαζάρου τον έκανε να ανασύρει την ευαίσθητη και ρομαντική πλευρά του.  

Η Βίκυ Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τη Ζωή και όπως σε όλες τις ρομαντικές ιστορίες είναι μια όμορφη κοπέλα που στερείται την αγάπη που επιθυμεί και την αναζητά αλλού.    

Καταλυτική στην πορεία της ιστορίας είναι η παρουσία του νεαρού στρατιώτη Λαζάρου. Ο Αντίνοος Αλμπάνης που τον υποδύεται, συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την ομορφιά, την ευαισθησία, την ευγένεια του νέου στρατιώτη που φοβάται, ερωτεύεται, αγαπά και έχει επίγνωση της ιδιαιτερότητας του.  

Η μουσική επένδυση του Γιάννη Αιόλου, ντύνει αρμονικά την ταινία και την απογειώνει στις συγκινησιακά έντονες στιγμές. Μια από αυτές είναι εκείνη κατά την οποία περνά το τρένο μπροστά από τον νεαρό Λαζάρου και εκείνος φωνάζει δυνατά σκεπτόμενος την άρρωστη μάνα του “Μάνα” .    

Το Tανγκό των Χριστουγέννων: Το cast. Η Βίκυ Παπαδοπούλου είναι η κινηματογραφική Ζωή. Μια εγκλωβισμένη παντρεμένη γυναίκα που στερείται την αγάπη που επιθυμεί και την αναζητά αλλού.  

Μία “αστοχία” της ταινίας είναι η μεταφορά των πρωταγωνιστών σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Παρόλο που η δουλειά που έγινε με το make up φαίνεται προσεγμένη μάλλον ο φωτισμός κατέστρεψε το τελικό αποτέλεσμα που στερούνταν ρεαλισμού, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αντίνοου Αλμπάνη. Η επιλογή του σκηνοθέτη να χρησιμοποιήσει τους ίδιους ηθοποιούς και όχι να τους αντικαταστήσει με άλλους μεγαλύτερους σε ηλικία ήταν ένα ρίσκο που τελικά δεν απέδωσε Μια αστοχία που παραβλέπεται σε αντιπαραβολή με την ομολογουμένως προσεγμένη παραγωγή, το ικανοποιητικό μοντάζ και φωτογραφία και το ρεαλιστικό σκηνικό.    

Η ταινία μεγάλος νικητής των Seven Art Awards 2012 σάρωσε τα βραβεία στα Κινηματογραφικά Βραβεία Κοινού. Παρέλαβε τα εξής βραβεία: Καλύτερης ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (για τον Γιάννη Στάνκογλου) και Β’ ανδρικού ρόλου (για τον Αντίνοο Αλμπάνη), Β’ γυναικείου ρόλου (για τη Βίκυ Παπαδοπούλου) και μουσικής (για τη σύνθεση του Γιάννη Αιόλου).    

Κοινωνική ταινία ή εσωτερικό δράμα το Τανγκό των Χριστουγέννων είναι μια βαθιά ανθρώπινη ταινία, πιστή στο πνεύμα του ομώνυμου βιβλίου, που μιλά για την καταπίεση των ανθρώπων απ΄την κάθε είδους εξουσία.

Με χιουμοριστικές πινελιές, αντικαθεστωτικές αιχμές και με βαθιά ευαισθησία χωρίς μελοδραματισμούς το Τανγκό των Χριστουγέννων προτρέπει τον θεατή να χορέψει το δικό του τανγκό για να κατακτήσει την αγαπημένη του, το όνειρο, την ελευθερία όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Το τανγκο των χριστουγεννων αναλυση ταινιας – Το τανγκο των χριστουγεννων ταινια full movie – το τανγκο των χριστουγεννων τι εγινε στο τελος

Το Τανγκό των Χριστουγέννων: Τρέιλερ


Το Τανγκό των Χριστουγέννων: Πληροφορίες ταινίας

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης

Ηθοποιοί: Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ελένη Κοκκίδου

Σενάριο: Βαγγέλης Νάσσης βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη

Διάρκεια: 102′

👉Ακόμη, αν θέλεις μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ για να βρεις υπέροχες αισθηματικές ταινίες που έχουν γράψει ιστορία.

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο