Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε

Και τι να ΜΗΝ κάνουμε.

by admin
Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε

Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Οδηγός για τους λουόμενους: Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει φέτος αισθητή την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους λουόμενους για το τσουχτερό τους τσίμπημα.

Αν και πρωτοεμφανίστηκαν στο Ιόνιο πέλαγος, σήμερα φαίνεται να βρίσκονται σε όλες τις ελληνικές θάλασσες καθώς τα θαλάσσια ρεύματα τις παρέσυραν στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σήμερα βρίσκονται στον Θερμαϊκό και στη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στον Αργοσαρωνικό, όπως επίσης και στη Νότια Έυβοια. Η έξαρσή τους οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στις παρεμβάσεις που κάνουμε στη φύση.

Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε
Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε

Η μωβ μέδουσα ή τσούχτρα είναι μέδουσα της οικογένειας Πελαγίδες. Το επιστημονικό της όνομα είναι Pelagia noctiluca. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται το χρώμα της γίνεται μωβ. Θεωρείται ως η πιο σημαντική μέδουσα που τσιμπάει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το τσίμπημα από τις μωβ μέδουσες είναι εξαιρετικά επίπονο. Όμως μην αγχώνεστε και προπαντός ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΣΤΕ.

Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τα συμπτώματα

  • Πόνος σαν κάψιμο.
  • Έντονη ερυθρότητα του δέρματος.
  • Όχι τόσο συχνά, αποτύπωμα της μέδουσας πάνω στο δέρμα.
  • Ναυτία.
  • Πτώση πίεσης.
  • Ταχυκαρδία.​
  • Κεφαλαλγία.
  • Εμετός.
  • Διάρροια.
  • Σπασμός των βρόγχων.
  • Δύσπνοια.

⚠️ Σε περίπτωση που τα συμπτώματα μετά το τσίμπημα απο μωβ μέδουσες είναι πιο σοβαρά, επιβάλλεται ο ασθενής να μεταβεί στο νοσοκομείο. Ως πιο σοβαρά συμπτώματα θεωρούνται οι διαταραχές επικοινωνίας – συνείδησης, η υπόταση κτλ.

Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε
Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο.

Μωβ Μέδουσες: Οδηγός Επιβίωσης

Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι να ΜΗΝ κάνουμε.

⛔ Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συνηθισμένη αμμωνία όπως κάνουμε με τα υπόλοιπα τσιμπήματα. Σε αυτή την περίπτωση η χρήση της είναι απαγορευτική.

⛔ Δεν πρέπει να ρίξουμε στην περιοχή ξύδι.

⛔ Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γλυκό νερό, αλλά μόνο νερό από τη θάλασσα.

⛔ Δεν πρέπει να ρίξουμε στην περιοχή αλκοόλ. Καθόλου.

⛔ Δεν πρέπει να επέμβουμε στο τσίμπημα, τυλίγοντάς το με επιδέσμους ή βάζοντας κάποιο τσιρότο.

⛔ Κυριώς: Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε.

Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε
Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε.
Η μωβ μέδουσα έχει στα πλοκάμια της μικροσκοπικά κεντριά με μια δυνατή τοξίνη. Για αυτόν τον λόγο το τσίμπημα από μωβ μέδουσες είναι αρκετά επώδυνο.
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων Βοηθειών για την παραλία.

Τσίμπημα από Μωβ Μέδουσες: Το ΚΙΤ Πρώτων Βοηθειών που καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας στην παραλία.

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  • Λίγη μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.
  • Αντιισταμινικό χάπι.
Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσουν μωβ μέδουσες; Τα σωστά βήματα:
  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Καλό θα είναι να έχουμε φτιάξει σε ένα μπουκαλάκι και να έχουμε πάντοτε μαζί μας όταν πηγαίνουμε στην παραλία, το μείγμα που θα μας σώσει. Εφαρμόζουμε λοιπόν θαλασσινό νερό και μαγειρική σόδα (σε αναλογία 1 προς 1) για δύο λεπτά πάνω στο σημείο που έχουμε τσιμπηθεί. Το σωτήριο μείγμα θα καταφέρει να σταματήσει την έκκριση επιπλέον δηλητηρίου στο δέρμα μας.
  3. Δεν αγγίζουμε με τα χέρια μας το σημείο στο οποίο έχουμε το τσίμπημα από τις μωβ μέδουσες. Αντίθετα, χρησιμοποιούμε μία πλαστική κάρτα (πχ την παλιά μας τραπεζική κάρτα) ή κάτι παρεμφερές για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας από το σημείο και να καθαρίσουμε προσωρινά την περιοχή.
  4. Το επόμενο σημαντικό βήμα για να υποχωρήσει ο έντονος πόνος είναι η τοποθέτηση πάγου στο σημείο που βρίσκεται το τσίμπημα. Βάζουμε λοιπόν πάγο και τον αφήνουμε για αρκετά λεπτά, περίπου για ένα τέταρτο. Αν δεν μειωθεί ο πόνος ανανεώνουμε τον πάγο μέχρι να το επιτύχουμε.
  5. Σε περίπτωση που συνεχίζουμε να πονάμε ζητάμε τη βοήθεια ειδικού. Ένας γιατρός ή φαρμακοποιός μπορεί να μας χορηγήσει τα κατάλληλα σκευάσματα με αντιφλεγμονώδη δράση η οποία θα μας απαλλάξει επιτέλους από τους πόνους του τσιμπήματος.

Καλά μπάνια με προσοχή και μακριά απο τις μωβ μέδουσες.

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο