Τα πάντα για την αντιμετώπιση του καύσωνα 9 συμβουλές

Φρόντισε τον εαυτό σου και προφυλάξου από τις υψηλές θερμοκρασίες με αυτές τις απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές ☀️

by Stavroula Arnaouti
Αντιμετώπιση του καύσωνα 9 συμβουλές

Αποτελεσματικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Οι μέρες είναι πολύ δύσκολες, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη σε επικίνδυνα επίπεδα και εμείς πρέπει να προσέξουμε όσο περισσότερο γίνεται τον εαυτό μας και να προστατευτούμε από την πολλή ζέστη. Ο καύσωνας είναι εδώ, είναι παρών και από ό,τι φαίνεται και μας ενημερώνουν οι μετεωρολόγοι πρόκειται να συνεχιστεί.

Συστάσεις για αντιμετώπιση του καύσωνα

Αποφυγή θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας

Τώρα είναι ο καύσωνας Κλέων, στο μέλλον θα είναι ένας νέος ίσως ισχυρότερος καύσωνας -με κάποιο άλλο αρχαιοελληνικό κατά πάσα πιθανότητα όνομα όπως η πλειοψηφία των μετεωρολογικών φαινομένων- που πρόκειται να μας ταλαιπωρήσει με τις ακραίες θερμοκρασίες του. Ένα είναι το μόνο σίγουρο η υπερθέμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν στρώσει το έδαφος για μελλοντικούς καύσωνες αναγκάζοντάς μας να προσταρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τα ολοένα και πιο καυτά καλοκαίρια.

Τι είναι όμως ο καύσωνας;

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, “καύσωνας υπάρχει στην Ελλάδα όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση”.

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα

1. Μείνε σε δροσερό περιβάλλον.

Η έκθεση στον ήλιο τις ημέρες καύσωνα είναι απλά απαγορευτική. Απέφυγε τον ήλιο και προσπάθησε να βρίσκεσαι -όσο αυτό είναι δυνατόν σε δροσερά περιβάλλοντα, χώρους που κλιματίζονται και έχουν υποφερτή θερμοκρασία. Η αντιμετώπιση του καύσωνα από το σπίτι είναι κάπως πιο εύκολη υπόθεση. Όταν είσαι στο σπίτι βάλε τον ανεμιιστήρα ή το κλιματιστικό σε σταθερή λειτουργία -ώστε να πιάσεις σταθερή θερμοκρασία, κλείσε μέχρι ένα σημείο τις κουρτίνες για να δημιουργήσεις περισσότερη σκιά και προσπάθησε να μην εξαντλείσαι.

2. Επέλεξε τα κατάλληλα ρούχα.

Υπάρχουν υφάσματα που είναι πιο δρόσερα και δεν μας επιβαρύνουν αλλά βοηθούν το σώμα μας να κρατήσει τη θερμοκρασία του σταθερή μέχρι ένα σημείο. Προτίμησε ελαφριά και ανάλαφρα σε ανοιχτές αποχρώσεις που δεν απορροφούν τη θερμότητα και υφάσματα όπως τα λινά και τα βαμβακερά που απορροφούν καλύτερα τον ιδρώτα. Αντίθετα, απέφυγε να φορέσεις ρούχα από πολυεστέρα και πλαστικό που είναι πολύ ζεστά, ρούχα σε σκούρα χρώματα και πολύ εφαρμοστά. Καλό είναι να επιλέγεις ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα, δεν σε επιβαρύνουν και επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα ώστε να νιώθεις περισσότερη δροσιά κι όχι πίεση.

3. Μην ξεχνάς την ενυδάτωση.

Ο καυσωνας θέλει νερό. Πιες λοιπόν πολύ νερό και ενυδατώσου. Σίγουρα το ξέρεις πως πρέπει να ενυδατώνεσαι, ειδικά σε ακραίες θερμοκρασίες, το ερώτημα είναι, το κάνεις όμως; Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να νιώθεις καλά και να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα. Πιες νερό φάε πολλά φρούτα και λαχανικά, πιες χυμούς κι αν ιδρώνεις πολύ πρόσθεσε περισσότερο αλάτι στο φαγητό σου. Αν ακόμη χρειάζεσαι βοήθεια για να πιεις νερό και να προσφέρεις στον οργανισμό σου την απαραίτητη υγρασία τότε, διάβασε εδώ τους “5 τρόπους για να πίνεις περισσότερο νερό”. Τα tips που θα βρεις θα σε βοηθήσουν!

4. Το αλκοόλ είναι απαγορευτικό, οι λεμονίτες όχι.

Ναι, καλοκαίρι είναι, μας καλεί το ποτό όμως ο καύσωνας δεν αστειεύεται. Η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ πρέπει να μειώνεται αισθητά τις μέρες του καύσωνα. Αμφότερα μας αφυδατώνουν και εξασθενούν τον οργανισμό μας. Μπορούμε όμως να καταναλώνουμε λεμονάδες ή αναψυκτικά που βοηθούν επίσης στην ενυδάτωσή μας και περιέχουν ηλεκτρολύτες.

Ενυδατώσου για να προστατευθείς 💧
Αντιμετώπιση του καύσωνα με ενυδάτωση 💦

Τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα – Οδηγίες επιβίωσης

5. Μην κάνεις έντονη γυμναστική.

Δεν θα γίνει κάτι αν δεν πας με 40 βαθμούς κελσίου να κάνεις έξω τρέξιμο μέσα στη ζέστη. Καλό είναι να αποφύγεις την έντονη σωματική δραστηριότητα όταν θερμοκρασία είναι υψηλή. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι νωρίς το πρωί ή το βράδυ κι αν μπορείς κάνε την ασκησή σου στο σπίτι ή σε κάποιον κλειστο χώρο που έχει δροσιά. Για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης πρέπει να απέχουμε από βαριές εργασίες και προπονήσεις.

6. Φόρα το καπέλο σου.

Το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου θα είναι τα αγαπημένα σου αξεσουάρ. Πρέπει οπωσδήποτε να προστατέψεις το πρόσωπο και τα μάτια σου από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου όταν είσαι έξω και να φοράς αντηλιακό. Καλύτερα βέβαια είναι να αποφεύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις όταν η ζέστη είναι στα ύψη.

7. Διατροφή, η σημαντική.

Κατά την περίοδο του καύσωνα, η κατάλληλη διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για να αισθανόμαστε καλύτερα. Καλό είναι να επιλέγουμε ελαφριά και δροσερά τρόφιμα τα οποία θα μας ενυδατώσουν, θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμ ετη φυσιολογική μας θερμοκρασία και θα μας δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες για να ανταπεξέλθουμε αυτές τις δύσκολες μέρες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το γιαούρτι και το κεφίρ, οι κρύες όπως όπως η ντοματόσουπα και η αγγουρόσουπα, τα ψάρια που προσφέρουν πρωτεΐνη και καλά λίπη, χωρίς να κουράζουν το σώμα μας και να το επιβαρύνουν όπως τα κρέατα και τα βαριά φαγητά. Τέλος, σημαντικό είναι να κάνουμε μικρά και ελαφριά γεύματα χωρίς μπαχαρικά ή ζάχαρη που μας βαραίνουν.

8. Κάνε δροσερά ντουζάκια.

Το πήγαινε έλα στο ντους δεν θα σταματήσει τις μέρες του καύσωνα. Πρόσεξε μόνο μην πάθεις καμιά ψύξη όταν λούζεσαι και μετά κάθεσαι μπροστά στο κλιματιστικό. Είναι κακή ιδέα.

9. Κάνε εκ νέου προγραμματισμό των εκκρεμοτήτων σου.

Προγραμμάτισε τις δραστηριότητές και τις εξωτερικές δουλειές σου όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και όχι μες στο μεσημέρι. Καμία δουλειά δεν είναι σημαντικότερη από την υγεία σου. Μην το ρισκάρεις.

❗️Κι 1 extra tip: Αν ιδρώνεις πολύ -και σίγουρα θα ιδρώνεις περισσότερο με τον καύσωνα- και έχεις να πας σε κάποιο επαγγελματικό ή όποιο ραντεβού κάνε το κόλπο με το μαύρο τσάι. Βάλε σε ένα βαμβάκι μαύρο τσάι και πέρασέ το στα σημεία που ιδρώνεις περισσότερο. Έτσι θα σταματήσεις την υπερβολική εφίδρωση στα δύσκολα σημεία όπως είναι οι μασχάλες και το εσωτερικό των μηρών. Το μαύρο τσάι περιέχει τανικό οξύ (δεψικό οξύ) το οποίο έχει στυπτικές και αντιϊδρωτικές ιδιότητες.

Τι μπορούν να προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες;

Τα μέτρα για την πρόληψη της αδιαθεσίας και της εξάντλησης

Η πολλή ζέστη και ο καύσωνας σε συνδυασμό με τη δική μας αμέλεια μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, εξάντληση και αδιαθεσία, και τέλος θερμοπληξία.

👉 Έτσι, αν δεν προσέξουμε μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με συμπτώματα όπως:

🔥Αδυναμία

🔥Πονοκέφαλος

🔥Κούραση σε σημείο εξάντλησης

🔥Διάσπαση και αποπροσανατολισμός

🔥Καταρροή

🔥Αλλεργίες

🔥Ζάλη

🔥Ερεθισμός του δέρματος

🔥Δυσκολία στην αναπνοή

🔥Ναυτία ή έμετος

🔥Πυρετός

Εάν εμφανίσεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σε αρχικό στάδιο και νιώσεις πονοκέφαλο ή για πάράδειγμα ζαλάδα τότε δοκίμασε να:

✅ Πας ευθύς αμέσως σε ένα πιο δροσερό μέρος, όπως έναν κλιματιζόμενο εσωτερικό χώρο με σκιά.

✅ Ξεκουραστείς και να αποφύγεις άσκοπες κινήσεις.

✅ Πιείς νερό ή ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες.

⚠️ Προσοχή αν αισθάνεσαι άσχημα αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια. Το παρόν άρθρο έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σου παρουσιάζει συμβουλές για αντιμετώπιση του καύσωνα χωρίς όμως καμία ευθύνη.

“Για τους χρόνια πάσχοντες κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.”

Υπουργείο Υγείας

Πηγή: wikipedia.org

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο