Το διεστραμμένο πείραμα Λίζα Παπαϊωάννου Κριτική βιβλίου

by Stavroula Arnaouti
Το διεστραμμένο πείραμα Λίζα Παπαϊωάννου Κριτική βιβλίου

Το διεστραμμένο πείραμα: Λίζα Παπαϊωάννου. Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Ελληνίδας συγγραφέως αποτελεί μία υπέροχη πρόταση ανάγνωσης για σένα που αναζητάς την αδρεναλίνη και έλκεσαι από το μυστήριο.

Σύνοψη βιβλίου: Ένα ταξίδι στη Σουηδία που γίνεται εφιάλτης για τρεις φίλους. Μια λάθος στροφή, μια κακοτυχία. Χαμένοι στην ερημιά βρίσκουν αναπάντεχη βοήθεια στο πρόσωπο του αινιγματικού γιατρού Κλάους Στάινερ, ενός σύγχρονου ερημίτη. Καθώς ο καιρός περνάει αποκομμένοι από τον κόσμο σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά, δεν μπορούν να μην αναρωτηθούν: είναι φιλοξενούμενοι ή φυλακισμένοι; Είναι όλα αυτά συμπτώσεις ή μήπως έχουν πέσει θύματα ενός διεστραμμμένου πειράματος; Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα, σκοτεινό και κλειστοφοβικό και ταυτόχρονα ένα ψυχολογικό θρίλερ για τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και τα όρια της τρέλας.

Το διεστραμμένο πείραμα: Αστυνομικό μυθιστόρημα από τη Λίζα Παπαϊωάννου

Παράνοια αλά σουηδικά

Αξιόλογη η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Λίζας Παπαϊωάννου. Η νεαρή συγγραφέας γεννήθηκε στη Σουηδία το 1981 και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται και ζει μόνιμα. Το 2008 τιμήθηκε με έπαινο στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΟΤΟΕ.

Η ζωή της στη Σουηδία – μια χώρα της οποίας το φυσικό τοπίο είναι συνάμα όμορφο αλλά και τρομαχτικό- τη βοήθησε ίσως και την ενέπνευσε να συνθέσει ένα ανατριχιαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που συναρπάζει.


Τρεις νέοι η Άννα, ο Στέφανος και η Ρία πάνε ταξίδι στη Σουηδία. Εκεί στη μέση του πουθενά, ένα ατύχημα τους αναγκάζει να ζητήσουν καταφύγιο στον πύργο του μυστηριώδους γιατρού Κλάους Στάινερ. Με διάφορα τεχνάσματα οι ήρωες μένουνε παγιδευμένοι στον πύργο του, χωρίς να δίνουν σημεία ζωής στους δικούς τους. Οι οικογένειές του αρχίζουν να ανησυχούν και εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό για την εύρεσή τους. Άραγε κινδυνεύουν;

Φρικιαστικές εικόνες, εκτενείς και αναλυτικές περιγραφές που κορυφώνουν την αγωνία και η προσπάθεια της ηρωίδας Άννας να ανακαλύψει το μυστικό που κρύβει ο γιατρός Στάινερ αλλά και να αποδράσει από το εφιαλτικό περιβάλλον στο οποίο έχει παγιδευτεί, συνηγορούν στη δημιουργία ενός φοβερού κλίματος που καθηλώνει τον αναγνώστη.


Η σουηδική ενδοχώρα σε συνδυασμό με τον επιβλητικό πύργο συνθέτουν το σκηνικό του έργου. Κλειστός και ανοιχτός χώρος δημιουργούν αισθήματα φόβου και απειλής στον αναγνώστη. Από την μία, το πυκνό δάσος, τρομαχτικό και αφιλόξενο τους ωθεί στον κλειστό χώρο του πύργου όπου κρύβονται καινούργιοι κίνδυνοι. Ο πύργος προβάλλει σαν καταφύγιο στα μάτια των ηρώων αλλά στην πραγματικότητα είναι μια φυλακή, ένας τόπος σκοτεινός και αγχωτικός που καθιστά αβέβαιη την ασφάλεια των ηρώων. Μεγαλόπρεπος, εντυπωσιακός, με πολλά δωμάτια, παλιά έπιπλα και επιβλητική διακόσμηση, θυμίζει ατμοσφαιρικά σπίτια παλιών αστυνομικών μυθιστορημάτων.


Οι κινηματογραφικές εικόνες και η ζοφερή ατμόσφαιρα κάνουν τον αναγνώστη να ασφυκτιά και να παρακολουθεί με αγωνία την πορεία των τριών ηρώων σαν να βλέπει κινηματογραφική ταινία αγωνίας με στοιχεία τρόμου. Ενώ στο πρώτο μέρος το έργο βαδίζει στα χνάρια του ψυχολογικού θρίλερ στο δεύτερο μέρος αποκτά διαστάσεις αστυνομικού μυθιστορήματος. Επιστρατεύονται ντεντέκτιβ για να εξιχνιάσουν το μυστήριο της εξαφάνισης των ηρώων ενώ οι τελευταίοι γίνονται πειραματόζωα στα χέρια του παρανοϊκού επιστήμονα, όπως προοικονομεί ο τίτλος.

Φρικιαστικές εικόνες, εκτενείς και αναλυτικές περιγραφές που κορυφώνουν την αγωνία και η προσπάθεια της ηρωίδας Άννας να ανακαλύψει το μυστικό που κρύβει ο γιατρός Στάινερ αλλά και να αποδράσει από το εφιαλτικό περιβάλλον στο οποίο έχει παγιδευτεί, συνηγορούν στη δημιουργία ενός φοβερού κλίματος που καθηλώνει τον αναγνώστη.

Κριτική βιβλίου από τη Σταυρούλα Αρναούτη

Το διεστραμμένο πείραμα Λίζα Παπαϊωάννου: Κριτική βιβλίου
Το διεστραμμένο πείραμα – Λίζα Παπαϊωάννου: Το αστυνομικό μυθιστόρημα των των εκδόσεων Μπαρτζουλιάνος που θα σε συνεπάρει!


Στον δρόμο με τις λεύκες

Η νεαρή συγγραφέας στήνει ένα καλογυρισμένο θρίλερ, βασισμένο σε μια ψυχεδελική ιστορία με ένα διεθνές καστ.
Από τις πρώτες γραμμές διαφαίνεται το δυσοίωνο μέλλον των τριών ηρώων. Η μορφή τους προδιαθέτει τον αναγνώστη για ένα δυστυχές ενδεχόμενο. Ταξιδεύοντας στο δασώδες εσωτερικό της Σουηδίας που παρουσιάζεται απειλητικό και αφιλόξενο οι τρεις νέοι είναι χλωμοί, κουρασμένοι και τους διακατέχει μια διαρκής αγωνία για το άγνωστο.


Η γραφή της συγγραφέως είναι περιγραφική και λεπτομερής. Επικρατεί η τριτοπρόσωπη αφήγηση σαν κάποιος αόρατος αφηγητής να παρακολουθεί τις κινήσεις αλλά και τις σκέψεις τους. Πολλές φορές η αφήγηση διακόπτεται από τον διάλογο που είναι φωνογραφικά αποτυπωμένος σαν να μιλάνε οι ίδιοι οι νέοι, σε αυτό βοηθάει και το νεανικό λεξιλόγιο. Άλλες φορές εμφανίζεται ο ελεύθερος πλάγιος λόγος όταν αποκτούν υπόσταση οι ενδόμυχες σκέψεις και επιθυμίες. Οι αφηγηματικές τεχνικές της συγγραφέως συνάδουν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είναι μυστηριώδης και τρομαχτική.


Ο χαρακτήρας του ψυχολογικού θρίλερ ενισχύεται από το γεγονός πως οι ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το υπαρκτό και το ονειρικό. Υπάρχει επίσης και το παραφυσικό στοιχείο. Ο πύργος του Στάινερ φαντάζει μετέωρος ανάμεσα στη γη και στον ουρανό ή διαφορετικά ανάμεσα στη γη και στον Άδη. Όλα όσα συμβαίνουν εκεί διαπλέκουν το φυσικό και το λογικό με το παραφυσικό και το αρρωστημένο.


Η συγγραφέας καταφέρνει να στήσει μια θριλερική σκηνογραφία και ένα μυστήριο στα χνάρια της Αγκάθα Κρίστι, προσαρμοσμένο όμως στα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα με σαφείς επιρροές από τον Steven King δημιουργεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που όμως θυμίζει πολύ σενάριο αμερικανικής ταινίας θρίλερ. Η ζωή της συγγραφέως στη Σουηδία της προσφέρει την τοπιογραφία, η ελληνική της καταγωγή τους πρωταγωνιστές και η σύγχρονη πραγματικότητα το ψυχικό υλικό.
Διαστροφή, απόγνωση αλλά και θέληση για ζωή είναι τα στοιχεία που αποτελούν την ψυχοσύνθεση των ηρώων. Τέλος, η λύση καθόλου ανατρεπτική όμως ψυχογραφική, υπενθυμίζει πως οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο ρευστές όσο ασταθή είναι και τα όρια της τρέλας.

👉 Το διεστραμμένο πείραμα από τη Λίζα Παπαϊωάννου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο