Σπόροι chia 7 λόγοι να τους προτιμήσεις

Γιατί θα τους εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή

by Stavroula Arnaouti
Σπόροι chia 7 λόγοι να τους προτιμήσεις

Σπόροι Chia: Η πολύτιμη τροφή των Αζτέκων έχει κατακτήσει τη σύγχρονη διατροφή, αποτελώντας μάλιστα σουπερ διατροφικό trend σε όλο τον κόσμο. Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που οι σπόροι chia φιγουράρουν στις λίστες με τις υπερτροφές και είναι πρωταγωνιστές στις μοντέρνες healthy συνταγές; Γιατί έχουν κατακτήσει το Tik Tok και το Instagram και έχουν θασιώτες σε όλη την υψηλίο; Είναι όντως τόσο ωφέλιμοι; Και ποια είναι τα οφέλη τους; Έχουν παρενέργειες; Κι αν ναι, πού δεν μας κάνουν τελικά τόσο καλό; Αλήθεια, πόσες θερμίδες έχουν οι σπόροι chia; Ποιες είναι οι ιδιότητες που έχουν οι μικροσκοπικοί αυτοί σπόροι; Πώς μπορούμε να τους καταναλώνουμε;

Όλες τις απαντήσεις θα προσπαθήσουμε να τις δώσουμε παρακάτω.

Οι σπόροι chia έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Αλήθεια, τι είναι οι σπόροι chia; Από πού προέρχονται, ποια η ιστορία τους και πού καλλιεργούνται σήμερα;

Οι διάσημοι σήμερα σπόροι chia έχουν τις ρίζες τους στο Κεντρικό Μεξικό. Πρόκειται για μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους που προέρχονται συνήθως από το φυτό Salvia hispanica ή στα ελληνικά Σάλβια η ισπανική. Μάλιστα, έχουν ιστορία που μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω με τους αρχαίους Αζτέκους και τους Μάγια να τους θεωρούν σημαντικό τμήμα της διατροφής τους. Οι Αζτέκοι τους κατανάλωναν γιατί θεωρούσαν -και όντως είναι έτσι, πως τους δίνουν πολλή ενέργεια, ενώ οι Μάγια είχαν αντιληφθεί την υψηλή θρεπτική τους αξία.

Σήμερα, οι σπόροι chia καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς στο Μεξικό και στη Βολιβία, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, τη Γουατεμάλα και την Αυστραλία και γενικά είναι πολύ δημοφιλείς στη Λατινική Αμερική αλλά και στο δυτικό κόσμο με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να τους προτιμούν στα γεύματά τους.

Οι σπόροι chia, γνωστοί από την αρχαιότητα, προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για αυτό άλλωστε είναι σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα superfoods όσων προσέχουν τη σιλουέτα, τη διατροφή τους κι όχι μόνο.

6+1 λόγοι να τους εντάξεις στη διατροφή σου

Οι λόγοι δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις. Είναι εφτά κι ακόμη περισσότεροι για τους οποίους οι σπόροι τσία είναι πραγματικά ωφέλιμοι για την υγεία και βοηθούν στην ευεξία σου. Ας τους ανακαλύψουμε μαζί: 👇

🥄 Έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία.

Οι σπόροι τσία έχουν υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά και στοιχεία δηλαδή που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και ευεξία.

🥄Αγαπούν την καρδιά μας.

Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι σπόροι τσία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες υποστηρίζουν πως τα ωμέγα-3 μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, ευνοώντας την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι σπόροι τσία μας αγαπούν!

🥄Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών θωρακίζοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά είναι σούπερ για την υγεία και την ευεξία μας και πάντοτε είναι καλή στιγμή για να κάνουμε φυσική αποτοξίνωση και να “καθαρίσουμε” τον οργανισμό μας από ό,τι βλαβερό!

🥄 Κάνουν την επιδερμίδα πιο νεανική και λαμπερή!

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρίσκονται στους σπόρους chia φαίνεται πως κρατούν την επιδερμίδα μας υγιή και λαμπερή δεδομένου ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση. Πολύ καλά νέα!👍

🥄Ενισχύουν την αντοχή και μας γεμίζουν ενέργεια.

Οι Αζτέκοι δεν τους κατανάλωναν τυχαία για να έχουν πιο πολλύ αντοχή κι ενέργεια. Οι σπόροι chia είναι ιδανικό σνακ για όσους θέλουν να αυξήσουν τα επίπεδα αντοχής τους και να είναι πιο δραστήριοι.

🥄Βοηθούν στην πέψη.

Επειδή ακριβώς έχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, συμβάλλουν στην καλύτερη διαδικασία της πέψης, Έτσι, λειτουργεί καλύτερα το έντερο και ο οργανισμός μας συνολικά, αποφέυγουμε πρηξίματα, τυμπανισμούς κι άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

🥄 Προωθούν το αδυνάτισμα.

Οι σπόροι τσία βοηθούν έμμεσα στο αδυνάτισμα καθώς παρέχουν την αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό και πεινάμε λιγότερο. Ακόμη, οι σπόροι chia μας χαρίζουν μεγάλη ποσότητητα διαιτητικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, ενώ τα 100 γρ. σπόρων μας δίνουν 436 kcal, άρα είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Σύμφωνα με μελέτες οι σπόροι chia μπορούν να μειώσουν το βάρος σου 👍

Πώς ακριβώς όμως επιτυγχάνεται αυτό; Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως αν βάλεις στη διατροφή σου τους σπόρους chia δεν θα αδυνατίσεις έτσι απλά, απλά τρώγοντάς τους. Κανένα αποτέλεσμα δεν έρχεται τόσο εύκολα, δυστυχώς. Για να χάσεις βάρος θα πρέπει αφενός να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες καθημερινά κι έπειτα να κάνεις σε τακτική βάση κάποιου είδους άσκηση. Ακόμη, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις υγιεινή διατροφή και να εντάξεις στο διατροφολόγιό σου healthy επιλογές οι οποίες “γεμίζουν” το στομάχι σου και σου προσφέρουν το αίσθημα πληρότητας.

Με τον τρόπο αυτό θα αποζητάς να φας λιγότερο, θα επιτύχεις πιο εύκολα τη μειωμένη θερμιδική πρόσληψη χωρίς να πεινάς, χωρίς να νιώθεις αδυναμία και εξάντληση και θα δώσεις ένα boost στον μεταβολικό σου ρυθμό.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες (100 γρ σπόρων δίνουν 16,54 γρ πρωτεΐνης) και ασβέστιο, βοηθά στην δημιουργία μυών και στην ενίσχυση των οστών και ως εκ τούτου στη δημιουργία καλής σωματικής διάπλασης, αν συνδυαστεί με τακτική σωματική άσκηση. Για αυτό λοιπόν δοκίμασε chia και καλή διατροφή. You Go Girl!

“Βόμβες” θρεπτικών συστατικών με πολύ λίγες θερμίδες

Σπόροι chia συνταγές για σένα που φροντίζεις τον εαυτό και τη διατροφή σου!

Αλήθεια, οι σποροι τσια πως τρωγονται;
Αν έχεις αυτή την απορία σου έχουμε δύο νοστιμότατες και healthy συνταγές!
Οι σπόροι chia είναι μια εύκολη και γρήγορη tasty προσθήκη στη διατροφή σου. Μπορείς να πειραματιστείς με διάφορες συνταγές και να καταλήξεις σε ό,τι σου ταιριάζει, καθώς θα σου χαρίσουν πλούσια γεύση και πολλά οφέλη στην ομορφιά, τη σιλουέτα και την υγεία σου.

👩‍🍳 Diet & Cooking: σπόροι chia συνταγές. Πώς θα τους εντάξεις στη διατροφή σου;

🥣Σπιτικές μπάρες ενέργειας με σπόρους chia

Μία συνταγή ιδανική για όσους αθλούνται, προσέχουν τη θερμιδική τους πρόσληψη και παράλληλα επιδιώκουν υψηλές επιδόσεις και αντοχή για την προπόνησή τους. Οι ενεργειακές μπάρες με φυσικά υλικά και σπόρους τσία είναι πεντανόστιμες και πανεύκολες στη προετοιμασία.

Πώς θα τις φτιάξεις: Ανακάτεψε σε ένα μπόλ 1/2 φλ. σπόρους chia, 1/2 φλ. καρύδα, 1/4 φλ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (αν το θέλεις πιο γλυκό πρόσθεσε κι άλλο), 1/4 φλ. κακάο σε σκόνη και 1/2 φλ. φυστίκια, αμύγδαλα ή όποιο άλλον ξηρό καρπό της αρεσκείας σου. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί και στη συνέχεια τοποθέτησέ το στο ψυγείο. Άφησέ το εκεί για 1-2 ώρες μέχρι να γίνει το μείγμα συμπαγές. Κόψε σε μπάρες και το ενεργειακό σου σνακ είναι έτοιμο!

🥣Πουτίγκα με σπόρους chia

Μία ακόμη εύκολη και γευστική συνταγή που μπορείς να φτιάξεις χωρίς κόπο, με λίγα και οικονομικά υλικά. Είναι σούπερ επιλογή για το πρωινό, το απογευματινό ή το βραδινό σου και μπορείς να την προσαρμόσεις στις δικές σου γεύσεις δοκιμάζοντας παραλλαγές.

Πώς θα τις φτιάξεις: Ανακάτεψε λοιπόν σε ένα σκεύος 1/4 φλ. σπόρους chia με 1 φλ. γάλα και 1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Μπορείς να πειραματιστείς με γάλα αγελαδινό ή γάλα αμυγδάλου ή και γάλα καρύδας, με μέλι, σιρόπι ή άλλη γλυκαντική ουσία όπως στέβια. Όταν προσθέσεις στο σκεύος σου το μείγμα καλό είναι να το αφήσεις να ξεκουραστεί για κάποια ώρα, για περίπου δηλαδή 15-20 λεπτά ή ακόμη και να το βάλεις στο ψυγείο και να περιμένεις μέχρι την επόμενη μέρα.

Σέρβιρε την πουτίγκα σου με φρούτα της αρεσκείας σου, με κομματάκια σοκολάτας και όποιο άλλο γαρνίρισμα σου δίνει ενέργεια και γεύση. Καλή απόλαυση!

Οι σπόροι chia μπορούν να είναι μέρος του πιο νόστιμου και healthy πρωινού σου!

Σποροι τσια προσοχη – σποροι chia παρενεργειες: Υπάρχει κάποιος συσχετισμός; Σύμφωνα με μία μελέτη που διενεργήθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο, όσοι ασθενείς παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως κι άλλα φάρμακα για την πίεση του αίματος, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, πριν εντάξουν στη διατροφή τους σπόρους chia δεδομένου ότι οι τελευταίοι σχετίζονται με την αραίωση του αίματος.

🥣+Extra συνταγή με τους σπόρους τσία.

🍞Λαχταριστά ελαφριά ψωμάκια🍞

Υλικά

🥄2 1/4 κούπες αλεύρι (μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι που αντιστοιχεί στις δικές σου διατροφικές ανάγκες, όπως αλεύρι σίκαλης, ζέα ή ό,τι άλλο έχεις δει πως σου κάνει καλό).

🥄1 κ.γ. αλάτι

🥄1 κ.σ. ζάχαρη

🥄2 κ.σ. σπόροι τσία

🥄1 κ.σ. ξηρή μαγιά

🥄1 1/4 κούπες ζεστό νερό

🥄2 κ.σ. ελαιόλαδο

🍳Επιπλέον σπόροι τσία για το γαρνίρισμα!

Πώς θα φτιάξεις τα ψωμάκια με σπόρους chia:

  1. Πρέπει πρώτα να προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 180°C. Ανάλογα με τον φούρνο σου μπορείς να προθερμάνεις και στους 200°C.
  2. Άφησε τα ζεστά ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρεις ή τα δοκιμάσεις.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τους σπόρους τσία και τη ξηρή μαγιά.
  4. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το ζεστό νερό και το ελαιόλαδο στο μπολ σου. Ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
  5. Άφησε τη ζύμη σου να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Τώρα πρέπει να ξεκουραστεί για να φουσκώσει και να έχει τη σούπερ υφή που θέλεις.
  6. Χώρισε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια για να φτιάξεις τα ψωμάκια σου. Θα σου βγουν περίπου 8-10.
  7. Τοποθέτησε τα ψωμάκια σε ένα ταψί που έχεις ελαφρώς λαδώσει ή και καθόλου αν χρησιμοποιείς υλικό αντικολλητικό όπως σκεύος σιλικόνης.
  8. Πασπαλίστε τα ψωμάκια με σπόρους chia για επιπλέον γεύση και θρεπτικά συστατικά.

🍞Αυτά τα ψωμάκια με σπόρους τσία είναι όχι μόνο λαχταριστά αλλά και πολύ υγιεινά, γεμάτα φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ, στο πρωινό σου αλλά και ως συνοδευτικό για healthy σάλατες!

Σπόροι chia: Οι μικροί μα γεμάτοι θαύματα!

Σε έναν κόσμο που αναζητά healthy επιλογές διατροφής και λύσεις για βελτίωση της συνολικής του υγείας, οι σπόροι chia έχουν αναδειχθεί σε μια αξιόλογη επιλογή. Αυτοί οι μικροί σπόροι, προερχόμενοι από το φυτό Salvia hispanica, προτιμώνται όλο και περισσότερο από τον κόσμο διεθνώς για τις θρεπτικές ιδιότητές τους και τα ευεργετικά αποτελέσματα που μας προσφέρουν.

Οι σπόροι chia έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, οι φυτικές ίνες και πολλά ακόμα πολύτιμα για την υγεία μας συστατικά. Μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα και να τους χρησιμοποιήσεις στην καθημερινή σου διατροφή. Μπορείς να τους συνδυάσεις με γιαούρτι, ροφήματα, σαλάτες αλλά και να φτιάξεις νόστιμα ψωμάκια με σπόρους τσία.

Ακόμη, αυτός ο μικρός θησαυρός από τη φύση συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, της ρύθμισης του πεπτικού συστήματος και της απώλειας βάρους.

Οι σπόροι chia λοιπόν, παρόλο που είναι μικροί σε μέγεθος, φέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα για την υγεία. Οπότε, προτίμησέ τους και πρόσθεσε αυτούς τους μικρούς θησαυρούς στη διατροφή σου σήμερα κιόλας για να απολάυσεις τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία σου!

Σπόροι chia με γιαουρτι για σούπερ πρωινό ή απογευματινό!

🌰 Στο mysupertrip.gr και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία wellness θα ανακαλύψεις όλα όσα χρειάζεσαι για να ανανεωθείς και να ζήσεις καλύτερα. Κι ένας τρόπος για καλύτερη ζωή κι ευεξία είναι η προσθήκη των σπόρων τσία στη διατροφή σου. Δοκίμασέ τους και επέτρεψέ τους να φέρουν θετική ενέργεια και healthy νότες στην καθημερινότητά σου!

Εικόνες: Pexels

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο