Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και ο ταραξίας μα αξιαγάπητος Δημητρός της

Μια απολαυστική ιστορία γεμάτη περιπέτειες και σκανταλιές για τους μικρούς αναγνώστες που ζωντανεύει με τις όμορφες εικόνες της Ιωάννας Καλοστεφάνου.

by Stavroula Arnaouti
Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και ο ταραξίας μα αξιαγάπητος Δημητρός της

Η συγγραφέας Χριστίνα Δεμερτσίδου μας μιλάει για το νέο της βιβλίο “Δημητρός ο σκανταλιάρης”, μας συστήνει τον αξιολάτρευτο ήρωά του Δημητρό, μας εξηγεί πώς πρωτοασχολήθηκε με τη συγγραφή και μας ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο του παιδικού βιβλίου. Γιατί μαζί με τους μικρούς αναγώστες και εμείς γινόμαστε πάλι παιδιά!

Πίνακας Περιεχομένων

Μίλησε μας για σένα. Πώς από τις σπουδές Marketing οδηγήθηκες στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Διοίκηση Επιχειρήσεων είχα αποφασίσει ότι θα σπουδάσω από τα οκτώ μου. Ναι, είμαι από τα παιδιά που ήξεραν από μικρή ηλικία τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Το Μάρκετινγκ το διδάχτηκα στο πρώτο έτος και τότε αποφάσισα ότι αυτό θα ήταν το μεταπτυχιακό μου. Με γοήτευσε το γεγονός πως τα λάθη μπορείς με σωστό Μάρκετινγκ να τα «αφανίσεις». Το αγαπημένο μου παράδειγμα είναι η εταιρεία Google. Οι ιδρυτές ήθελαν να γράψουν «googol». Όλοι κάνουμε λάθη!

Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και ο ταραξίας μα αξιαγάπητος Δημητρός της
Η Χριστίνα Δεμερτσίδου μας ταξιδεύει με τις ιστορίες της στον εκπληκτικό κόσμο του παιδικού βιβλίου.
Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και ο ταραξίας μα αξιαγάπητος Δημητρός της
Χριστίνα Δεμερτσίδου: “Πώς να μην σε γοητεύσει ένα παιδικό βιβλίο; Ο κόσμος των παραμυθιών εμένα με συντροφεύει κάθε μέρα. Νιώθω παιδί!”

Τι σε γοήτευσε στο παιδικό βιβλίο και αποφάσισες να γράφεις ιστορίες για τους μικρούς αναγνώστες; Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη φορά που έγραψες κάτι και τι σε ενέπνευσε τότε;

Γράφω από τα δεκατρία μου. Στιχάκια της εφηβείας και ποιήματα. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε όλοι; Η παιδική λογοτεχνία δημιουργεί μελλοντικούς αναγνώστες και εγώ ένας μικρός αναγνώστης είμαι ακόμη κατά βάθος. Έχω άριστες σχέσεις με τα παιδιά και εκφράζω την αγάπη μου με αυτόν τον τρόπο. Πώς να μην σε γοητεύσει ένα παιδικό βιβλίο; Ο κόσμος των παραμυθιών εμένα με συντροφεύει κάθε μέρα. Νιώθω παιδί! Όσοι με ξέρουν, έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Νιώθω πως έχω να πω πολλά στους μικρούς μας φίλους αν και ελπίζω πως θα αγαπήσουν και οι μεγάλοι τα κείμενά μου.

Ως φοιτήτρια απέσπασα τους πρώτους επαίνους από την συμμετοχή μου για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια στον Creative Writing in a Foreign Language διαγωνισμό. Το 2007 ποίημά μου εκδόθηκε μάλιστα σε ανθολογία στην Αγγλία. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Το 2017 το παιδικό διήγημα «Η φαντασία δεν έχει όρια» απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία μικρό αφήγημα του 7ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού εις μνήμην Βίκυς Ζαχαρίου – Δημήτρη Μανιού. Το 2020 το παραμύθι «Ένα παιδάκι όχι σαν όλα τ’ άλλα» απέσπασε Αριστείο στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Φέτος το παραμύθι «Φυλλαράκια – φιλαράκια μου» απέσπασε το πρώτο βραβείο και το διήγημα «Πασχαλίτσα» το πρώτο βραβείο επίσης.

Σήμερα τι συνεχίζει να σε εμπνέει και γράφεις τις ιστορίες σου;

Με εμπνέουν τα ίδια τα παιδιά. Μα και η φύση! Τα πάντα! Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Έχουμε βουνά και θάλασσα. Τι άλλο να ζητήσω;

Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και ο ταραξίας μα αξιαγάπητος Δημητρός της

Όταν ήσουν παιδί, ποιο βιβλίο είχες αγαπήσει πολύ και γιατί; Ποιο είναι επίσης το βιβλίο, που κατά τη γνώμη σου, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε παιδί;

«Ο μικρός πρίγκιπας» είναι το αγαπημένο μου βιβλίο και είναι το βιβλίο που αγοράζω πάντα ως δώρο για φίλους μικρούς μα και μεγάλους. Το έχω χαρίσει και σε άγνωστο! Αυτό είναι το βιβλίο που θεωρώ ότι πρέπει να διαβάσει κάθε παιδί. Και φυσικά όταν το παιδί μεγαλώσει, πρέπει να το ξαναδιαβάσει καθώς είναι κείμενο με φιλοσοφικές προεκτάσεις.

Ως παιδί όμως δεν είχα ένα αγαπημένο. Τα αγαπούσα όλα τα βιβλία μου. Μεγάλωσα διαβάζοντας βιβλία. Τον μικρό πρίγκιπα τον αγάπησα όταν μεγάλωσα.

Η συγγραφέας Χριστίνα Δεμερτσίδου μας μιλάει για το νέο της βιβλίο “Δημητρός ο σκανταλιάρης” και μας συστήνει τον αξιολάτρευτο ήρωά του Δημητρό.

Ας πάμε και στο καινούργιο σου βιβλίο με τίτλο «Ο Δημητρός ο σκανταλιάρης» σε εικονογράφηση Ιωάννας Καλοστεφάνου, από τις Εκδόσεις Πνοή. Ποια ήταν η αφορμή, η ιδέα που γεννήθηκε αυτή η όμορφη ιστορία;

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο, το παραμύθι γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας τις νύχτες που νανούριζα τον ανιψιό μου. Ήταν μια από τις πολλές αυθόρμητες ιστορίες που γεννήθηκαν την ώρα του ύπνου. Και επειδή μου ζητούσε ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι, αποφάσισα να το γράψω για να μην το ξεχάσω. Και κάπου εκεί αποφάσισα να το στείλω σε εκδοτικό για αξιολόγηση.

Ο ήρωας σου ο Δημητρός, είναι γεμάτος ζωή και ενέργεια, ένα παιδί ανέμελο και χαρούμενο, έτοιμο για περιπέτειες και σκανταλιές όπως λέει και ο τίτλος. Πώς σου ήρθε στο μυαλό αυτός ο χαρακτήρας και γιατί επέλεξες ως κύριο χαρακτηριστικό του να είναι σκανταλιάρης; Ακόμη, τι είναι εκείνο που ξεχωρίζεις πάνω του και ποιο είναι το πιο «θετικό» του στοιχείο;

Ο Δημητρός είναι σκανταλιάρης όπως τα περισσότερα παιδιά. Ένας από τους τρόπους διαχείρισης ενός ζωηρού παιδιού (όταν όλα γύρω τους γυρίζουν), είναι να πλάσεις έναν ήρωα. Έναν ήρωα που θα αγαπήσουν και που δίχως να τους κουνάει το δάχτυλο θα τα ψυχαγωγήσει και παράλληλα θα προσπαθήσει να τα προβληματίσει. Το πιο θετικό στοιχείο για μένα είναι το ότι ταυτίζονται μαζί του όχι μόνο αγόρια αλλά και κορίτσια. Ο «Δημητρός ο σκανταλιάρης», λοιπόν είναι ένα παραμύθι πολύ πιο κοντά στη φύση των μικρών παιδιών· με τη ζωηράδα τους και τις αταξίες τους. Είναι μια διασκεδαστική ιστορία για παιδιά, δυναμικά με όρεξη για σκανταλιές.

Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και ο ταραξίας μα αξιαγάπητος Δημητρός της
Δημητρός ο σκανταλιάρης” από τη Χριστίνα Δεμερτσίδου.
Περίληψη: Μια φορά κι έναν καιρό, στον Όλυμπο, στο βουνό το ξακουστό, ζούσε ένα μικρό μωρό που το ’λεγαν Δημητρό. Ο Δημητρός, αν και μικρούλης, ήταν όχι μόνο ζωηρός αλλά και πονηρούλης. Με το που άνοιγε τα μάτια του μόλις ξημέρωνε, αμέσως σκαρφιζόταν την επόμενη σκανταλιά. Στις σκανταλιές του συμπρωταγωνιστούν η κότα η Κοκό και ο κόκορας ο Κο, ο Πάνος και τα πρόβατά του, η Φρόσω η γατούλα και η Σπίθα το σκυλάκι, ο κύριος Μανόλης με τα αβγά, και φυσικά η γιαγιά και ο παππούς.

Χριστίνα Δεμερτσίδου: Ο «Δημητρός ο σκανταλιάρης», λοιπόν είναι ένα παραμύθι πολύ πιο κοντά στη φύση των μικρών παιδιών· με τη ζωηράδα τους και τις αταξίες τους. Είναι μια διασκεδαστική ιστορία για παιδιά, δυναμικά με όρεξη για σκανταλιές.

Όταν έγραφες το βιβλίο είχες πλάσει στο μυαλό σου τον Δημητρό όπως τελικά αποδόθηκε από την εικονογράφηση και τον γνωρίσαμε όλοι εμείς; Και όχι μόνο τον Δημητρό αλλά και τους υπόλοιπους ήρωες της ιστορίας, το τοπίο, το χωριό κ.τλ;

Στο τελικό αποτέλεσμα, ο Δημητρός είναι όπως τον φαντάστηκα. Η Ιωάννα Καλοστεφάνου φυσικά όταν είδε φωτογραφίες του ανιψιού μου, είπε ότι θα μπορούσε να τον κάνει ακόμη καλύτερο. Τα σχόλια όλων είναι πως το παραμύθι έχει εξαιρετική εικονογράφηση. Την ευχαριστώ για όλα!

Ποια είναι η ανταπόκριση που λαμβάνεις μέχρι στιγμής από τους μικρούς αναγνώστες και τι θέλεις να αποκομίσουν τα μικρά παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο σου;

Το να ακούω παιδάκια να ξεκαρδίζονται στα γέλια διαβάζοντας το παραμύθι είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει. Το όνομα «Δημητρός» τους φαίνεται περίεργο. Αυτό με κάνει να χαμογελώ. Τον ανιψιό μου τον λένε Δημήτρη και η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν τον αποκαλώ Δημητρό. Ο ήρωας μου έχει αυτό το κάτι! Με το παραμύθι μου ήθελα να εμπλουτίσω την γλώσσα των μικρών παιδιών. Έστω λίγο! «Τι είναι οι γυρίνοι;» και «τι είναι η γκλίτσα;» με ρωτάνε τα μικρότερα παιδάκια. Αν καταφέρω να αγαπήσουν το διάβασμα, θεωρώ πως θα έχω πετύχει τον σκοπό μου.

Έχεις κάτι άλλο στα σκαριά που θέλεις να μοιραστείς μαζί μας;

Συζητάμε τις επόμενες βιβλιοπαρουσιάσεις και φυσικά μαγειρεύω συνέχεια παραμύθια. Σε λίγες μέρες μπορείτε να διαβάσετε το διήγημα μου «Βερόνικα» στο ανοιξιάτικο τεύχος του ΛΕΞΗTANIL και το ποίημά μου «Έναντι θανάτου» στο CULTUREBOOK.GR. Θέμα του ποιήματος είναι η ανθρωποφαγία του καιρού μας.

Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και ο ταραξίας μα αξιαγάπητος Δημητρός της
Η Χριστίνα Δεμερτσίδου δημιούργησε τον σκανταλιάρη Δημητρό που μας συναρπάζει με τις περιπέτειές του. Ο συμπαθής ήρωας σχεδιάζει συνεχώς αταξίες τις οποίες απολαμβάνει, όμως την ίδια στιγμή προκαλεί και την ενόχληση των γύρω του, οι οποίοι διαμαρτύρονται και προσπαθούν να τον τιθασεύσουν.
Θα καταλάβει άραγε πως ακόμη και οι σκανταλιές θέλουν μέτρο;

Η Χριστίνα Δεμερτσίδου και η όμορφη ιστορία της που μόλις κυκλοφόρησε “Δημητρός ο σκανταλιάρης”.

👉 Το βίβλίο “Δημητρός ο σκανταλιάρης” από τη Χριστίνα Δεμερτσίδου σε εικονογράφηση Ιωάννας Καλοστεφάνου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.

👉 Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη συγγραφέα Χριστίνα Δεμερτσίδου μπες στη σελίδα της στο Facebook, στο Tik Tok αλλά και στο Instagram.

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο