Ζωή Σαββάκου: Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!

by Stavroula Arnaouti
Ζωή Σαββάκου: Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!

Η Ζωή Σαββάκου είναι η νεαρή συγγραφέας που κρύβεται πίσω από το υπέροχο παιδικό βιβλίο «Η Άρτεμη και το παντελόνι» από τις εκδόσεις The Book Project. Μια χαριτωμένη ιστορία που “σπάει” τα έμφυλα στερεότυπα, υποστηρίζει τη μοναδική ταυτότητα του κάθε παιδιού και υπογραμμίζει πως για να είναι ευτυχισμένο, είναι καλύτερο να φορά ό,τι εκείνο προτιμά και το κάνει να νιώθει όμορφα.

Η Ζωή Σαββάκου στράφηκε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων μιας και λόγω του αντικειμένου της -εργάζεται ως νηπιαγωγός τα τελευταία έξι χρόνια- η καθημερινή τριβή της με τα παιδιά, της δημιούργησε την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί τους. Όπως υποστηρίζει “μια παιδική ιστορία επηρεάζει την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού” και αυτός είναι ένας από τους λόγους που γράφει. Αλλά καλύτερα ας μας πει εκείνη περισσότερα…

Ζωή Σαββάκου: Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!

Ζωή Σαββάκου: “Μέσα από τη συγγραφή εκφράζομαι και αποφορτίζομαι.”

Πίνακας Περιεχομένων

Ζωή Σαββάκου: “Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!”

Ζωή, μίλησε μας για σένα. Έχεις σπουδές πάνω στην προσχολική αγωγή και εργάζεσαι ως νηπιαγωγός, γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα; Η επιλογή σου αυτή ποια σχέση έχει με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Τελείωσα το Καποδιστριακό το 2014 κι από τότε όλα σχεδόν τα χρόνια εργάζομαι στον τομέα μου, σε τάξεις νηπιαγωγείου. Μου αρέσει πολύ αυτός ο κλάδος γιατί απολάμβανα πάντοτε τη μετάδοση γνώσης σε όποια βαθμίδα κι αν απευθυνόταν, μα το να δουλεύεις με παιδιά αυτής της ηλικίας έχει κάτι το φοβερά δημιουργικό και αναζωογονητικό. Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμά μου επηρέασε πολύ στην απόφαση να στραφώ στη συγγραφή παιδικών ιστοριών.

Πώς και πότε ξεκίνησες να γράφεις βιβλία; Ποια ήταν η αφορμή;

Ξεκίνησα γράφοντας διηγήματα αρχικά και κάνοντας παράλληλα μαθήματα δημιουργικής γραφής, ώστε να μάθω καλύτερα τον τρόπο να εξελίσσω τις μεθόδους μου. Το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα πέρυσι, ήταν και η πρώτη μου ολοκληρωμένη δουλειά και κυκλοφορεί με το όνομα «Η δεσποινίς Νευρανθία και ο Κοκκινολαίμης».

Ζωή Σαββάκου: Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!
Η Ζωή Σαββάκου με το πρώτο της βιβλίο «Η δεσποινίς Νευρανθία και ο Κοκκινολαίμης»

Ζωή Σαββάκου: “Το να δουλεύεις με παιδιά αυτής της ηλικίας έχει κάτι το φοβερά δημιουργικό και αναζωογονητικό.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το παιδικό βιβλίο;

Νομίζω ξεκίνησε η ανάγκη να στραφώ προς τα εκεί μέσω της δουλειάς μου. Στην τάξη μου διαβάζουμε πολλά βιβλία με τα παιδιά, βλέπω πόσο τα αγαπούν και πόσο τα επηρεάζουν, πόσο βοηθητικά είναι, ως προς την φαντασία και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη κι έτσι αποφάσισα ότι θα ήθελα να συμβάλω κι εγώ λίγο σε αυτό.

Πόσο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό είναι τα μικρά παιδιά; Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να τους προκαλέσεις και να τους διατηρήσεις την προσοχή; Εσύ ποια ανατροφοδότηση παίρνεις από τα μικρά;

Τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό γιατί δεν θα πουν εύκολα ψέματα, μα ακόμη κι αν από ευγένεια προσπαθήσουν, το πρόσωπό τους τα λέει πάντα όλα. Πρέπει μια ιστορία να τους κάνει να περνούν καλά, να δημιουργεί αγωνία, να τα κάνει να μην παίρνουν το βλέμμα τους και αυτό δεν είναι εύκολο. Έχω ένα πολύ όμορφο feedback ως τώρα από τους μικρούς μου αναγνώστες και για τα δύο μου βιβλία και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό!

Από που αντλείς την έμπνευσή σου για τη δημιουργία των ιστοριών σου;

Από οτιδήποτε γύρω μου, από κάποιο πρόσωπο, από κάτι που θα ακούσω από ένα παιδί, από κάποια εικόνα, πραγματικά από οτιδήποτε.

Ζωή Σαββάκου: Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!
Ζωή Σαββάκου: Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!

Πες μας λίγα λόγια για τα βιβλία που έχεις γράψει μέχρι στιγμής.

Το πρώτο μου βιβλίο είναι η Νευρανθία μου με τον Κοκκινολαίμη της, που ανέφερα και πριν, ένα πολύ γλυκό βιβλίο, που μιλά ουσιαστικά για μια στριφνή μοναχική γυναίκα, που της λείπει η αγάπη από τη ζωή της κι έτσι δεν έχει μάθει κι εκείνη να την προσφέρει, μέχρι που στη ζωή της ήρθε ένας μικρός Κοκκινολαίμης. Είναι ένα βιβλίο για την αγάπη και τη σημασία που έχει στη ζωή μας.

Το δεύτερό μου βιβλίο, «Η Άρτεμη και το παντελόνι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις The Book Project, ως μέρος μιας σειράς βιβλίων, τις Ιστορίες από τον Όλυμπο, αν και είναι αυτοτελές. Η ιστορία αφορά την Άρτεμη, ένα σύγχρονο κορίτσι που δεν του αρέσουν τα φορέματα και προτιμά τα παντελόνια, τα αθλήματα και όσα συνήθως, κακώς, δεν θεωρούνται κοριτσίστικα. Την πρώτη της ημέρα στο νέο της σχολείο ωστόσο η μητέρα της, επιμένει να φορέσει ένα φόρεμα και κάτι τρομερό της συμβαίνει. Η ιστορία αυτή παίρνει ουσιαστικά στοιχεία από την προσωπικότητα της θεάς Άρτεμης και τα συνδέει με ένα σύγχρονο παιδί και την έννοια της διαφορετικότητας στις μέρες μας.

Ζωή Σαββάκου: Ελπίζω με τις ιστορίες μου να κάνω πάντα τα παιδιά να χαμογελούν!
Το βιβλίο «Η Άρτεμη και το παντελόνι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις The Book Project.
Ζωή Σαββάκου: “Η ιστορία αυτή παίρνει ουσιαστικά στοιχεία από την προσωπικότητα της θεάς Άρτεμης και τα συνδέει με ένα σύγχρονο παιδί και την έννοια της διαφορετικότητας στις μέρες.”

Έχεις επίσης έναν ενδιαφέροντα λογαριασμό στο Instagram (zoi.savvakou), όπου μεταξύ άλλων κάνεις βιβλιοπροτάσεις. Ποιοι οι δικοί σου αγαπημένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και ποιες αγαπημένες σου ιστορίες;

Μου αρέσει πολύ η Κατρίνα Τσάνταλη από Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων και η αγαπημένη μου παιδική ιστορία όλων των εποχών είναι «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο».

Υπάρχει κάποιο βιβλίο, που πιστεύεις πως πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε παιδί;

«Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο» όπως ανέφερα κι έπειτα είναι πολλά ακόμα που δύσκολα μπορώ να διαλέξω. «Ο φεγγαροσκεπαστής», είναι πολύ όμορφο βιβλίο, «Το Σοφάκι και ο Ντο» και πολλά άλλα αξιόλογα βιβλία.

Επειδή βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τα παιδιά να βρίσκονται πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, εσύ τι πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα μυήσουμε στον μαγικό κόσμο των βιβλίων;

Ζωή Σαββάκου: Να διαβάζουμε εμείς οι ίδιοι! Τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν αυθόρμητα. Όσο κι αν επιμένουμε να δίνουμε βιβλία στα παιδιά, αν εμείς οι ίδιοι είμαστε σε μια οθόνη μόνο, δεν υπάρχει εύκολα ελπίδα.

🌺 Ευχαριστώ πολύ τη Ζωή Σαββάκου και της εύχομαι να γράφει πάντοτε τόσο όμορφες ιστορίες! 🌺

Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ζωή Σαββάκου στη σελίδα της στο Facebook, όπως και στο account της στο Instagram.

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο