Σοφία Τσιάμη: Η ζωή είναι ωραιότερη ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ

Η συγγραφέας μας μιλάει για το νέο της βιβλίο "Χωρίς Βοηθητικές"

by Stavroula Arnaouti
Σοφία Τσιάμη: Η ζωή είναι ωραιότερη ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ

Η Σοφία Τσιάμη μας μιλάει για το νέο της βιβλίο με τίτλο “Χωρίς Βοηθητικές” που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για τη συγγραφή και άλλα ενδιαφέροντα, τονίζοντας κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε και εμείς οι ενήλικες, πως η ζωή είναι πολύ πιο ωραία χωρίς βοηθητικές.

Σοφία Τσιάμη: Η ζωή είναι ωραιότερη ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ
Η Σοφία Τσιάμη μας μιλάει για το νέο της βιβλίο με τίτλο “Χωρίς Βοηθητικές” που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ψυχογιός Παιδί.

Πίνακας Περιεχομένων

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πότε και με ποια αφορμή ασχοληθήκατε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και γιατί με τις ιστορίες για μικρά παιδιά;

Τι θα θέλατε να σας πω για εμένα; Να σας πω πως είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος. Βαριέμαι εύκολα. Θέλω διαρκώς να καταγίνομαι με διάφορα. Μου αρέσει ταυτόχρονα η σταθερότητα αλλά και η έντονη κινητικότητα στην καθημερινή μου ζωή. Λίγο αντιφατική; Πολλές φορές έτσι νιώθω. Το πρώτο μου βιβλίο, «Ένα αγόρι…Ένας ψαράς…Δυο όνειρα», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική παραμονή Χριστουγέννων του 2013. Μεγάλη συγκίνηση…

Βιβλία διάβαζα πάντοτε, από παιδί. Πολλά βιβλία. Η γέννηση της κόρης μου όμως στάθηκε η αφορμή να ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο και μετά από πολλές αναγνωστικές πτήσεις να προσγειωθώ στον αεροδιάδρομο της συγγραφής των δικών μου βιβλίων. Νιώθω τόσο χαρούμενη γι αυτό.

Τα μικρά παιδιά εύκολο κοινό; Τι χρειάζεται ένα παιδικό βιβλίο, μια ιστορία, για να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να “μιλήσει” στην καρδιά τους;

Τα παιδιά είναι ένα ειλικρινές κοινό. Θα εκφράσουν αυθόρμητα και σε ανύποπτο χρόνο ό,τι τους αρέσει και ό,τι δεν τους αρέσει. Το μυστικό είναι να είσαι αυθεντικός και να μην υποτιμάς τη νοημοσύνη τους. Είναι πανέξυπνα – ειδικά τα σημερινά παιδιά με τόσα ερεθίσματα- και αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα αυτό που τους λες. Δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις γιατί πολύ απλά βαριούνται.

Σοφία Τσιάμη: Πάντα υπάρχει κάτι σε εξέλιξη, το γράψιμο είναι ανάσα, τρόπος ζωής
Σοφία Τσιάμη: Πάντα υπάρχει κάτι σε εξέλιξη, το γράψιμο είναι ανάσα, τρόπος ζωής…

Βιβλία διάβαζα πάντοτε, από παιδί. Πολλά βιβλία. Η γέννηση της κόρης μου όμως στάθηκε η αφορμή να ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο και μετά από πολλές αναγνωστικές πτήσεις να προσγειωθώ στον αεροδιάδρομο της συγγραφής των δικών μου βιβλίων. Νιώθω τόσο χαρούμενη γι αυτό!

Σοφια τσιαμη

Σοφία Τσιάμη: “Η ζωή γενικότερα είναι πολύ πιο ωραία ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ”.

Όταν δεν εργάζεστε ή δεν γράφετε, τι αγαπάτε να κάνετε; Έχετε χόμπι;

Παράλληλα με ένα δεύτερο μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής που έχω ξεκινήσει φέτος, διαβάζω λογοτεχνία, συμμετέχω σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας τους «Duende» με δάσκαλο τον καταπληκτικό Πέτρο Μαλλιάρα και παίρνω μαθήματα φωτογραφίας, ως μέλος των «Αμήχανων», από έναν εξαιρετικό Βεροιώτη φωτογράφο-δάσκαλο τον Τάσο Θώμογλου.

Μιλήστε μας για το νέο σας δημιούργημα “Χωρίς Βοηθητικές” και την ηρωίδα του Δέσποινα. Ποια είναι η ιστορία του νέου σας βιβλίου και οι πρωταγωνιστές του;

Το «ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ!» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση Λήδας Βαρβαρούση στη σειρά ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ για παιδιά 5-6 ετών. Κεντρική ηρωίδα είναι η Δέσποινα, ένα επτάχρονο κοριτσάκι Α’ δημοτικού, που φοβάται να βγάλει τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατό της γιατί είδε τον αδερφό της Βασίλη να πέφτει και να χτυπάει στη δική του προσπάθεια. Φυσικά, το κρατάει μυστικό, αφού ντρέπεται γι αυτό. Έτσι αρνείται να συμμετάσχει σε έναν σχολικό ποδηλατικό αγώνα παρόλο που το έπαθλο –μια μέρα στη νεροχώρα- της αρέσει πάρα πολύ.

Δευτεραγωνιστής με καταλυτική για την εξέλιξη της ιστορίας σημασία είναι ο Παύλος, συμμαθητής της Δέσποινας, ο οποίος γνωρίζει, μέσω μιας τυχαίας συνάντησης, το πολύτιμο μυστικό της. Το αν και πως η Δέσποινα θα καταφέρει να βγάλει τις βοηθητικές και να πάρει μέρος στον αγώνα θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Σοφία Τσιάμη: Η ζωή είναι ωραιότερη ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ

Σοφία Τσιάμη – Χωρίς Βοηθητικές. Υπόθεση: Η καλύτερη φίλη της Δέσποινας τη σέρνει βιαστικά μπροστά στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης. «Κοίτα! Δεν είναι τρομερό; Το καλύτερο έπαθλο απ’ όλα! Γιούπιιι!», χοροπηδάει από τη χαρά της η Άννα. Όχι όμως και η Δέσποινα.
Το έπαθλο είναι όντως το καλύτερο, αλλά η ιδέα και μόνο πως για να το διεκδικήσει θα πρέπει να πάρει μέρος σε ποδηλατικό αγώνα την κάνει να κοκκινίζει από ντροπή. Ο λόγος; Οι βοηθητικές ρόδες που φοβάται να βγάλει από το ποδήλατό της.
Τότε είναι που εμφανίζεται ο Παύλος. Οι δυο τους κλείνουν μια μυστική συμφωνία. Θα καταφέρει άραγε η Δέσποινα με τη βοήθειά του να απαλλαγεί από τις άβολες ρόδες και να διεκδικήσει το έπαθλο;

Η Σοφία Τσιάμη για το νέο της βιβλίο και γενικά τα βιβλία.

Πώς εμπνευστήκατε την ηρωίδα σας Δέσποινα και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πώς δημιουργείτε τους ήρωες των ιστοριών σας;

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, την ιστορία την εμπνεύστηκα αρκετά χρόνια πριν όταν η κόρη μου Δέσποινα και ο γιος μου Βασίλης προσπαθούσαν να μάθουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές.

Γενικότερα, δεν έχω μια σαφή απάντηση να σας δώσω για το πώς δημιουργώ τους ήρωές μου. Λειτουργώ πάντα αυθόρμητα και ενστικτωδώς, οπότε όλες αυτές οι εσωτερικές διεργασίες νομίζω πως τελούνται πολλές φορές εν τη απουσία μου, τη συνειδησιακή εννοώ. Ιστορία, ήρωες, γεγονότα, ερεθίσματα ξεπετιούνται από το πουθενά. Κάποια δευτερεύοντα χαρακτηριστικά σίγουρα έρχονται μετέπειτα πιο συνειδητά, αλλά η αρχική σύλληψη νομίζω πως τελείται στο μυστηριώδες και γοητευτικό σύμπαν του ασυνειδήτου.

Γενικότερα, δεν έχω μια σαφή απάντηση να σας δώσω για το πώς δημιουργώ τους ήρωές μου. Λειτουργώ πάντα αυθόρμητα και ενστικτωδώς, οπότε όλες αυτές οι εσωτερικές διεργασίες νομίζω πως τελούνται πολλές φορές εν τη απουσία μου, τη συνειδησιακή εννοώ. Ιστορία, ήρωες, γεγονότα, ερεθίσματα ξεπετιούνται από το πουθενά.

Η Σοφία Τσιάμη για το νέο της βιβλίο ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ.
Σοφία Τσιάμη: Η ζωή είναι ωραιότερη ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ

Σοφία Τσιάμη: Η ζωή είναι ωραιότερη ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες μέσα από το νέο σας βιβλίο;

Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης πολύ ξεκάθαρα είναι ένα βιβλίο που θέλει να παροτρύνει και να βοηθήσει τους μικρούς μου φίλους να απαλλαγούν από τις βοηθητικές του ποδηλάτου τους. Προχωρώντας σε επόμενα επίπεδα ανάγνωσης είναι ένα βιβλίο που μας μιλάει για τη φιλία και τα μυστικά της, την απροσδόκητη φιλία, για τις φοβίες ενός παιδιού και το bullying που μπορεί να δεχθεί εξαιτίας τους, για τους στόχους που πρέπει να βάζουμε και την επιμονή προκειμένου να τους πετύχουμε, για το πώς η ζωή γενικότερα είναι πολύ πιο ωραία ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ γιατί έτσι νιώθουμε περισσότερο αυτάρκεις, σίγουροι και δυνατοί για τον εαυτό μας.

ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ: Ένα βιβλίο για τη φιλία και τα μυστικά της, την απροσδόκητη φιλία, για τις φοβίες ενός παιδιού και το bullying που μπορεί να δεχθεί εξαιτίας τους, για τους στόχους που πρέπει να βάζουμε και την επιμονή προκειμένου να τους πετύχουμε, για το πώς η ζωή γενικότερα είναι πολύ πιο ωραία ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ γιατί έτσι νιώθουμε περισσότερο αυτάρκεις, σίγουροι και δυνατοί για τον εαυτό μας.

Ποιο βιβλίο κατά τη γνώμη σας δεν πρέπει να λείπει από μια παιδική βιβλιοθήκη και γιατί

Δεν θα ήθελα να προτείνω κάτι συγκεκριμένα, γιατί με το που προτείνεις κάτι ταυτόχρονα αποκλείεις -κι έτσι αδικείς- κάτι άλλο και νομίζω πως κάθε βιβλίο αξίζει, από τη στιγμή που είναι βιβλίο, να είναι σε μια βιβλιοθήκη. Το αν αρέσει ή δεν αρέσει, το πώς δηλαδή θα κριθεί από το αναγνωστικό του κοινό είναι ένα άλλο θέμα. Την ευκαιρία του όμως οφείλουμε να μην του τη στερούμε. Για να το καταλήξω, είναι πάρα πολλά τα βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από μια παιδική βιβλιοθήκη, μα το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να μη λείπει όχι μόνο η παιδική αλλά γενικότερα η βιβλιοθήκη από το σπίτι.

Σοφία Τσιάμη: Πάντα υπάρχει κάτι σε εξέλιξη, το γράψιμο είναι ανάσα, τρόπος ζωής
Σοφία Τσιάμη: “Τα παιδιά είναι ένα ειλικρινές κοινό. Θα εκφράσουν αυθόρμητα και σε ανύποπτο χρόνο ό,τι τους αρέσει και ό,τι δεν τους αρέσει.”

Μπορεί να είναι νωρίς, καθώς το καινούργιο σας βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε, όμως έχετε κάτι άλλο στα σκαριά;

Πάντα υπάρχει κάτι σε εξέλιξη, το γράψιμο είναι ανάσα, τρόπος ζωής, τώρα το πού και το πότε θα καταλήξει, άγνωστο.

❤️ Ευχαριστώ πολύ τη συγγραφέα Σοφία Τσιάμη και της εύχομαι πολλές ακόμη δημιουργικές συγγραφικές πτήσεις.

Μπορείς να βρεις περισσότερα για τη Σοφία Τσιάμη και το βιβλίο της εδώ.

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο