Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish στούντιο

Μια μοντέρνα φωλιά με μάξιμαλ πινελιές στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης

by Stavroula Arnaouti
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο

Μπορεί ένα ερειπωμένο μικρό μαγαζί να γίνει ένα σούπερ στούντιο; Η Κατερίνα Ακριτίδου που βρίσκεται πίσω από το ενδιαφέρον project μάς εξηγεί πώς κατάφερε να φτιάξει ένα όμορφο, ζεστό και μοντέρνο σπίτι που δεν θυμίζει σε τίποτα το εγκαταλελειμμένο κατάστημα που ήταν. Οι φωτογραφίες από το πριν και το μετά εντυπωσιάζουν.

Πες μας λίγα λόγια για σένα Κατερίνα. Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη διακόσμηση;

Με τη διακόσμηση ξεκίνησα πριν πολλά χρόνια, όταν ακόμα ήμουν μικρή και πιο παρορμητική. Τότε αγόραζα έπιπλα χωρίς πολλή σκέψη και στην πορεία ήθελα να τα ξεφορτωθώ και να πάρω καινούργια. Σιγά σιγά, άρχισα να ξεφυλλίζω περιοδικά όπως το Εl Μueble, διάσημο περιοδικό διακόσμησης. Στην πορεία και μέχρι σήμερα κάνω update στη δουλειά μου επιλέγοντας κυρίως διαχρονικά κομμάτια, αλλά και υλικά, πάντα με μαξιμαλιστική διάθεση

Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Η Κατερίνα Ακριτίδου μας εξηγεί πώς μετρέτρεψε ένα ερειπωμένο μαγαζάκι σε stylish, cozy στούντιο, ενώ παράλληλα μοιράζεται μαζί μας κάποια χρήσιμα deco -κι όχι μόνο- tips.

Όπως βλέπουμε και από τις εικόνες το στούντιο μεταμορφώθηκε εξ ολοκλήρου. Πώς από ένα ερείπιο, από χώρος μισογκρεμισμένος έγινε ένα cozy, ζεστό σπίτι; Μίλησέ μας για αυτή τη διαδικασία.

Σκέφτηκα στα 62 τ.μ να φτιάξω ένα άνετο, ιδιαίτερο στούντιο. Ένα στούντιο χαρούμενο που θα κάνει ιδιοκτήτη και φιλοξενούμενους να νιώθουν όχι απλά άνετα, αλλά ότι βρίσκονται σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον ή σε ένα κινηματογραφικό πλατό. Όταν πρωτοείδα το μαγαζάκι, παρόλο που ήταν ερείπιο, είχα κάνει ήδη «εικόνα» στο μυαλό μου πώς θα το κάνω. Επηρεασμένη από διάφορες κουλτούρες της παγκόσμιας διακόσμησης και φανατική οπαδός της μαξιμαλιστικής διακόσμησης, γέμισα με διάφορες ιδέες… από country αμερικάνικο στυλ, αγγλικό cottage ή εξωτικού ανατολικού μαροκινού αέρα. Τόλμησα να βάλω «σκακιέρα» στο πάτωμα μετά από πολλή σκέψη -τελικά είναι ένα πάτωμα που βλέπεις διαχρονικά σε πολλά αρχοντόσπιτα αιώνες πριν!

Όλα αυτά έρχονται σαν ιδέες στο κεφάλι, όμως μετά αντιμετωπίζεις κάποιες δυσκολίες που συνήθως έχουν να κάνουν και με την εύρεση των υλικών, αλλά κυρίως με την αξία τους, όταν υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένο budget. Σε αυτήν την περίπτωση κοιτάζω να κάνω έναν συνδυασμό χωρίς πολλά και περιττά έξοδα, αλλά με το αποτέλεσμα που θέλω.

Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Τα σχέδια για την ανακαίνιση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το αίθριο. Το πράσινο άλλωστε μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει το κέφι!
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες στην ανακαίνιση αυτού του σπιτιού;

Η διαδικασία ήταν πραγματικά δύσκολη και επίπονη από κάθε άποψη. Και οικονομική αλλά και ψυχική. Το μαγαζί ήταν χρόνια εγκαταλελειμμένο, είχε παντού υγρασίες από σωλήνες που σπάσανε, πεσμένους τοίχους και εξωτερικά τοιχία, διάβρωση στο πάτωμα. Αλλάξαμε τα πάντα από σωληνώσεις, μέχρι και τους κεντρικούς σωλήνες που συνδέονται με την ύδρευση. Η τοιχοποιία αντικαταστάθηκε επίσης εξ ολοκλήρου και στήθηκαν εσωτερικές γυψοσανίδες που οριοθέτησαν τον χώρο. Ένα δύσκολο κομμάτι ήταν ο συντονισμός των συνεργείων, καθώς και η επίβλεψή τους.

Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο: Οι εικόνες του πριν και του μετά μιλούν από μόνες τους.
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Το πάτωμα «σκακιέρα», στοίχημα για τη διακοσμήτρια, τελικά κερδίθηκε! Είναι σούπερ!

Το αίθριο του σπιτιού είναι πολύ όμορφο. Βλέπουμε πως υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με το πράσινο και τη φύση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε τη φύση στους εσωτερικούς μας χώρους;

Η αυλή πίσω ήταν ένας σοβαρός λόγος που αγόρασα το «μαγαζόσπιτο». Έκανα έναν πριβέ χώρο για τον διαμένοντα και την παρέα του για όμορφα ανοιξιάτικα, φθινοπωρινά και καλοκαιρινά βράδια. Στην πορεία θα τοποθετηθούν δέντρα, γιασεμιά και φωτάκια για να επιτευχθεί και η ρομαντική αίσθηση κι ατμόσφαιρα.

Είναι πολύ βασικό να αισθάνεται κανείς την ομορφιά ενός κήπου ανάμεσα στα διαμερίσματα, τα τσιμέντα και τις κεραίες. Μία όαση δροσιάς και ανάπαυλας.

Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο

Υπάρχουν τρόποι για να αναδιαμορφώσεις τους χώρους με οικονομικό τρόπο, με μικρές ή και μεγαλύτερες παρεμβάσεις;

Φυσικά και υπάρχουν! Όλα θέλουν υπομονή και πολύ ψάξιμο. Μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες τιμές και από συνεργεία και από υλικά. Καλό είναι πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε κάτι να κάνουμε μία έρευνα αγοράς.

Αν δεν υπάρχουν χρήματα και θέλει κάποιος να ανανεώσει τον χώρο του μπορεί να αλλάξει εύκολα χρώμα στον τοίχο (προτιμήστε σκούρα χρώματα, είναι μύθος ότι μικραίνουν και σκοτεινιάζουν τον χώρο) ή μπορεί ακόμη να περάσει μία ταπετσαρία. Να βάλει μία πασμίνα για ριχτάρι (ώστε να μην καλύπτει όλο τον καναπέ), να κρεμάσει κάτι ιδιαίτερο στον τοίχο (μου αρέσουν οι φορτωμένοι τοίχοι), να βάλει ένα «ζωηρό» φωτιστικό ή να κρεμάσει μια βαμβακερή κουρτίνα με ξεχωριστό τύπωμα (κυκλοφορούν άπειρα σχέδια στην αγορά).

Σε γενικές γραμμές ύφασμα και χρώμα αλλάζουν τον χώρο αισθητά. Μία ακόμη συμβουλή, επίσης πολύ οικονομική, είναι να ψάχνετε παλιά αντικείμενα, μεταχειρισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν πλέον. Έτσι, «παντρεύετε» το σύγχρονο με το παλιό.
Γενικά τολμάμε να «μπλέξουμε» διαφορετικά έπιπλα και διαφορετικές υφές στον ίδιο χώρο. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε από μια παλιά βελούδινη πολυθρόνα, μέχρι ένα παλιό πικάπ. Τα vintage κομμάτια είναι πάντα διαχρονικά και παίρνουν αξία συν τω χρόνω.

Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Πώς ένα ερειπωμένο μαγαζάκι μεταμορφώθηκε σε stylish, cozy στούντιο
Το ερειπωμένο μαγαζάκι είναι πλέον παρελθόν! Εδώ, λήψη από το σαλονάκι με τις maximal λεπτομέρειες.

Δώσε μας κάποια tips διαρρύθμισης ή/και διακόσμησης για μικρούς χώρους. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τους μικρούς μας χώρους για να τους απολαμβάνουμε;

Οι μικροί χώροι είναι το νέο μου στοίχημα. Τα μικρά σπίτια είναι πλέον η νέα τάση για πολλούς και διάφορους λόγους, είναι για παράδειγμα πιο οικονομικά και πιο εύκολα στη συντήρηση και καθαριότητά τους. Ωστόσο θέλουμε να δεχόμαστε στον μικρό μας χώρο τους φίλους μας και να νιώθουμε άνετοι, όπως και να υπάρχει μέρος για να αποθηκεύουμε.

Πριν μείνουμε σε μικρό σπίτι, πρέπει να ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε όχι περιττά αντικείμενα και έπιπλα για τη διαβίωσή μας. Κάνουμε έξυπνες αγορές κι επιλογές και τα έπιπλα και αντικείμενα που θεωρούμε περιττά πρέπει να σκεφτούμε πως επειδή μας περισσεύουν είναι καλό να τα πουλήσουμε ή να τα χαρίσουμε. Έτσι, τα αντικείμενα ανακυκλώνονται, τα «χαίρεται» κάποιος άλλος άνθρωπος και εμείς εξοικονομούμε χώρο.

Αυτό που κάνω είναι πως ψάχνω έπιπλα συγκεκριμένων διαστάσεων ώστε να μην «μπουκώνουν» τους χώρους. Ακόμη, εκμεταλλεύομαι τους τοίχους, τα ράφια και γενικώς έχω στο μυαλό μου πως οι αποθηκευτικοί χώροι μπορούν κάλλιστα να κρέμονται. Προτιμώ κουφώματα συρταρωτά και όχι ανοιγόμενα για να μην εμποδίζουν στο μπες-βγες και σκοντάφτουν στα έπιπλα. Στην κρεβατοκάμαρα για παράδειγμα επιλέγω ένα μικρό γραφείο αντί μιας μεγάλης εταζέρας ή ενός βαρύγδουπου κομό και έτσι δημιουργώ ένα χρήσιμο μέρος εργασίας, στα μέτρα που θέλω. Μία γκαρσονιέρα των 40τμ είναι το επόμενο μου project με μία σαλοκουζίνα 3,60*4,70 που θα χωρέσει μέσα τα πάντα.

Ποια deco τάση της περιόδου ξεχωρίζεις και γιατί;

Όπως έχω ήδη αναφέρει αγαπώ τον μαξιμαλισμό χωρίς αυτό να μεταφράζεται βέβαια σε ένα «μπουκωμένο» σπίτι. Δηλαδή φορτωμένοι τοίχοι (τοποθετούμε αγαπημένα αντικείμενα από ταξίδια πχ, μουσικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής, πήλινες δημιουργίες, καθρέφτες κλπ), χρωματιστοί τοίχοι ή με ταπετσαρία ή ντυμένοι με τούβλο. Διαφορετικά έπιπλα και σε διαφορετικά χρώματα (πχ ένας βελούδινος πράσινος καναπές με μία δερμάτινη κόκκινη πολυθρόνα). Ξύλινα έπιπλα ή ακόμα καλύτερα λακαριστά με χρώμα όπως το φούξια, το μπλε ή το κίτρινο.

Γενικά, σκέφτομαι πως το σπίτι μας είναι μια μικρογραφία του έξω κόσμου. Αυτό σημαίνει πως συνδυάζει διάφορα υλικά (ξύλο, τούβλο, πέτρα, βελούδο, μπαμπού, δέρμα) για να μην το «βαριόμαστε» ποτέ!

YOU MAY ALSO LIKE

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς. Αποδοχή Διαβάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο